De archeologische site Kourion is een indrukwekkende opgraving op Cyprus, net als de opgraving in Paphos trouwens. Kourion is spectaculair gelegen aan de zuidkust van het eiland, in de buurt van Limassol. Ik snap wel waarom de oude Grieken deze stad hier bouwden rond de 13e eeuw voor Christus, het uitzicht op de zee en de kliffen is waanzinnig mooi. Zeker zo tegen zonsondergang, als het licht zacht is. Neem hoogzomer zeker zonnebrandcrème, een zonnebril, water en een hoed mee, want het kan behoorlijk heet worden!
Lees ook: UNESCO kerkje Agios Nikolaos tis Stegis in Kakopetria
Kourion, een indrukwekkende opgraving op Cyprus
Het koninkrijk Kourion, afgeleid van het Latijnse woord Curium, is waarschijnlijk opgericht door de oude Grieken tijdens de Myceense periode. Het hoogtepunt van de welvaart van deze stad was waarschijnlijk tijdens de Romeinse en Hellenistische periodes. Het was toen een belangrijk centrum van de politiek, cultuur en religie. Rond de 4e eeuw voor Christus kwam de stad in verval. Het werd eerst verwoest door aardbevingen en daarna verlaten. In 1820 is de oude stad herontdekt door Carlo Vidua en in 1840 verder opgegraven.
Kourion bezoeken
Als je komt aanrijden bij de kassa, kom je een slagboom tegen. Je moet dan eerst even uitstappen en een kaartje kopen. Daarvoor moet je dus de auto uit, beetje onhandig wel. Je vraagt je af waarom ze dat zo gedaan hebben, het lijkt me veel vertraging opleveren als het hoogzomer is en iedereen in de rij staat te wachten. Een ticket kost €4,50 en met twee tickets op zak konden we doorrijden naar de parkeerplaats. Via het informatie gebouw, waar je ook het toilet nog kunt bezoeken, krijg je vervolgens toegang tot de enorme oude stad. Overal staan bordjes met informatie en er liggen ook folders met een plattegrond en informatie. De route spreekt eigenlijk voor zich. Je begint dichtbij en loopt steeds verder weg naar het interessante gedeelte van de stad. Het is behoorlijk groot!
Belangrijkste bezienswaardigheden in Kourion
Er zijn een aantal bezienswaardigheden die je verspreid over het terrein kunt vinden. Het is grotendeels rolstoeltoegankelijk, overal zijn mooie houten vlonders gebouwd om overheen te lopen. Er zijn diverse oude spullen opgegraven, zoals keramiek, munten en beelden. Deze vind je onder andere in het Cyprus Museum in Nicosia.
Het Grieks-Romeinse Amfitheater
Als je het eerste deel doorlopen hebt en wat van de goed bewaarde mozaïeken hebt gezien, kom je terecht in het amfitheater. Dit theater is gebouwd in de 2e eeuw voor Christus en werd uitgebreid tijdens de Romeinse tijd. Het biedt plek aan ongeveer 3500 mensen en wordt nog steeds gebruikt voor culturele evenementen. Dit kun je ook zien door de apparatuur die er bevestigd is. Ik vond dit best wel jammer, omdat het af doet aan de oude look & feel. Desondanks is het wel heel mooi. Als je op een bankje gaat zitten en uitkijkt over zee, snap je direct waarom het theater ooit zo gebouwd is.
De Eustolius Villa
De Eustolius villa was vroeger een privé woning, maar werd later omgebouwd tot badhuis. Wie vaker archeologische opgravingen bezoekt, herkent het zeker als badhuis. Er zijn prachtige mozaïekvloeren met allerlei mythische thema’s.
De Basiliek van Kourion
Ik vond de Basiliek en de omgeving ervan het mooiste van Kourion. Vooral ook vanwege het uitzicht op zee en de kliffen. De christelijke basiliek is gebouwd in de 5e eeuw. Het is een voorbeeld van de overgang naar het christendom. Er zijn overblijfselen van het atrium, de doopvont en ook weer mozaïeken.
De Gladiatorenkamer en de Achilleus mozaïken
De Gladiatorenkamer en de Achilleus mozaïeken liggen het verste weg, gezien vanaf de parkeerplaats. De mozaïeken worden door een houten dak beschermd tegen weersinvloeden. Je ziet er allerlei mythologische scenes op, die je vooral iets zeggen als je op school Grieks en Latijn hebt gehad. Je ziet onder andere een afbeelding van Achilles. De mozaïeken zijn prachtig bewaard gebleven, ik vind dat heel bijzonder na al die eeuwen.
Het huis van de Gladiatoren
Ook in de gladiatorenkamer zijn weer mozaïeken te zien. Dit keer van gladiatoren in gevecht. Verder vond ik dit niet zo heel bijzonder.
Het stadion van Kourion
Dit stadion ligt buiten de belangrijkste archeologische zone. Het werd vroeger gebruikt voor atletiekwedstrijden.
Het Heiligdom van Apollo Hylates
Apollo is de god van de bossen. Dit heiligdom ligt ongeveer 3 kilometer van het hoofdcomplex verwijderd. Het was van de 8e tot 4e eeuw voor Christus een belangrijk religieus heiligdom.
Overnachten in de buurt van de Kourion opgraving
Wie in de buurt van Kourion wil overnachten, komt al snel terecht in Limassol. Dit is best een grote stad, dus er is genoeg te vinden aan accommodaties. Als je er toch verblijft, kun je ook een bezoek brengen aan het Limassol Salt Lake, waar flamingo’s zitten. Ook het onderwaterkerkje van Alassa bij het Kouris stuwmeer is dichtbij, je bent er al met 15 minuten rijden. Tips voor een leuke accommodatie zijn: The Courtyard Episkopi Guesthouses of Limassol Akrotiri Vine cottage.