De flamingo’s in het Larnaca Salt Lake zijn waanzinnig mooi om te zien. Ze zitten er alleen in het winterseizoen, van november tot en met maart. Wie op Cyprus is, komt vroeg of laat wel een keer in de buurt van Larnaca. Je kunt er zelfs op vliegen, dan kun je de flamingo’s op de heen- en de terugweg gaan bekijken. Het zoutmeer is een populaire bezienswaardigheid voor toeristen, maar in het voor- of naseizoen tref je hier slechts een handje vol mensen om de flamingo’s te bekijken.
Lees ook: Vouni, een dorpje in de wijnstreek Limassol
De flamingo’s in het Larnaca zoutmeer
De flamingo’s in het zoutmeer van Larnaca, ook wel Aliki Larnakas genoemd, zijn grote flamingo’s van het soort Phoenicopterus Roseus. Dit is de allergrootste soort flamingo’s die er bestaan. De volwassen vogels hebben een schitterende lichtroze kleur, met hier en daar een donkerrode accent aan de vleugel. Deze kleur ontstaat door hun voeding: rijk aan algen en schaaldieren die de stof carotenoïden bevat. Ze eten bijvoorbeeld veel kleine pekelkreeftjes. Met hun speciale snavel filteren ze het water en de pekelkreeftjes blijven dan over om op te eten. Het zoutmeer is in de maanden november tot en met maart een belangrijke tussenstop voor de vogels op hun trekroute naar Afrika, Europa en Azië.
Hoeveel flamingo’s zijn er?
Strikt genomen bestaat het zoutmeer van Larnaca uit vier meren: Aliki is het grootste, daarna Orphani, Soros en Spiro. In totaal zijn er wel 10.000 flamingo’s die een tussenstop maken op Cyprus. Alleen in de winter vult het Salt Lake zich met water. Zij verblijven dan in het zoutmeer, samen met wel 190 (water)vogels zoals zwaluwen, reigers, kieviten, steltlopers, lepelaars, eenden en haviken. Er is zelfs ooit een hele bijzondere flamingo hier gezien: een zwarte! Voor vogelaars is dit dus een waar walhalla. Zij zullen zich hier prima een hele dag kunnen vermaken. De flamingo’s zitten echter best nog ver als er niet zoveel water in het zoutmeer staat. Een flinke zoomlens is dus geen overbodige luxe. Ik had een 100-300 zoomlens mee, maar kon ze nog niet genoeg dichtbij halen. Een verrekijker meenemen is natuurlijk ook leuk.
Hoe kom je bij de flamingo’s?
Het is niet moeilijk om de juiste plek te vinden om de flamingo’s te zien in het zoutmeer van Larnaca. Op Google Maps kun je gewoon “Flamingo Observatory spot” intypen en hij navigeert je er zonder problemen naartoe. Het is en zijstraat van de B4, Tekke Road. Je vindt er een picknickplek en een parkeerterrein. Vanaf de parkeerplaats zie je de flamingo’s eigenlijk direct al staan. Je moet nog wel minuut of 10 door moerasachtig gebied lopen om dichterbij te komen. Gratis tip: doe stevige, dichte schoenen en een lange broek aan. Ik kwam er op mijn sandalen en heb mijn voeten behoorlijk open gehaald aan de planten die overal stonden. Je moet daar echt doorheen en ze hebben stevige, puntige takken. Bovendien is de ondergrond glad door een klei-achtige substantie met water. Op een bepaald moment kun je ook niet meer verder, dan begint het water. Als je pech hebt, zijn de flamingo’s dan nog best ver weg. Desondanks is het prachtig om ze te zien en te fotograferen.
Het zoutmeer van Larnaca in de zomer
Vanaf april, als de temperatuur begint op te lopen, komt het meer volledig droog te staan. Een zoutkorst bedekt dan de bodem van het meer als sneeuw. Volgens de legende is het water zout vanwege Sint Lazarus. Hij had de wijnstokken van een oude vrouw vervloekt nadat ze hem eten en drinken had geweigerd. Archeologische vondsten suggereren dat de regio in de late bronstijd, rond de tweede eeuw voor Christus, bewoond was en een haven had. Larnaca was destijds één van de belangrijkste handelscentra van Cyprus. In de loop van de tijd verzandde de zeebaai echter, waardoor het binnenwater ontstond waarvan de zoute zeebodem een populaire fotoplek is geworden. Ook zonder flamingo’s is het meer namelijk een bijzondere plek door het sneeuwwitte zout.
Andere bezienswaardigheden in Larnaca
Als je er dan toch bent, kun je net zo goed even naar de Hala Sultan Tekke, een belangrijke moskee, gaan. Hij staat min of meer langs het zoutmeer en is een prachtig gebouw. Ook het Bekir Pasha-aquaduct (wordt eveneens Kamares-aquaduct genoemd) is een bekende bezienswaardigheid in Larnaca. Het heeft meer dan 20 bogen uit de 18e eeuw, die nog steeds intact zijn. Er loopt een wandelpad rondom van 4 kilometer rondom het meer, waarbij je ook langs de moskee en het aquaduct komt.
Goed restaurant in Larnaca
Je kunt prima neerstrijken aan een picknicktafel en zelf een broodje meenemen, maar als je zin hebt in goed Italiaans eten dan kan ik The Red Pepper in Larnaca van harte aanbevelen. Wij hadden die avond geen zin in de Griekse keuken en kwamen daar terecht. We waren verrast: wat een fantastische kok! Reserveren is handig, zeker in het hoogseizoen.