butrint opgravingButrint is een archeologische site in Albanië en een UNESCO-werelderfgoedlocatie. Wie een rondreis door Albanië maakt mag deze prachtige plek zeker niet overslaan. Het is een serene plek waar je heerlijk kunt rondwandelen en genieten van uitzichtpunten over het Butrint Lake en fantastische overblijfselen van Romeinse gebouwen. Natuurlijke schoonheid en historie ontmoeten elkaar in Butrint en juist dat maakt deze plek zo uniek. Kortom, Butrint is een boeiende bestemming voor liefhebbers van geschiedenis, cultuur, archeologie en natuur. Het biedt een unieke kans om terug in de tijd te reizen en te genieten van de prachtige omgeving aan de kust van Albanië. 

Natuurlijke schoonheid en historie ontmoeten elkaar in Butrint

De oorsprong van Butrint gaat terug tot de 7e eeuw voor Christus, toen het werd gesticht door de Grieken. Het was oorspronkelijk een Griekse kolonie genaamd Buthrotum en diende als een belangrijk handelscentrum. Tijdens de Romeinse periode groeide Butrint uit tot een belangrijke stad en een belangrijke haven. Veel indrukwekkende monumenten, zoals een amfitheater en badhuizen, werden gebouwd tijdens deze periode. Na de val van het West-Romeinse rijk in de 5e eeuw, werd Butrint een Byzantijnse stad. Kerken en andere religieuze gebouwen werden toegevoegd aan de stad. Butrint veranderde vaak van “eigenaar”, waaronder de Byzantijnen, de Venetianen en de Ottomanen. Tijdens de middeleeuwen raakte de stad in verval. Het bleef uiteindelijk tot het begin van de 20e eeuw van de Ottomanen. Daarna kreeg Albanië onafhankelijkheid.

butrint

Opgravingen

In de 20e eeuw begonnen archeologen met uitgebreide opgravingen in Butrint, die veel inzicht hebben gegeven in de geschiedenis van de stad. In 1992 werd Butrint op de UNESCO-werelderfgoedlijst geplaatst vanwege zijn historische en archeologische waarde. Butrint is sindsdien een belangrijke toeristische bestemming. Het trekt het bezoekers van over de hele wereld vanwege de goed bewaarde ruïnes uit verschillende historische periodes. De geschiedenis van Butrint weerspiegelt de vele culturele invloeden en veranderingen die de regio heeft ondergaan gedurende duizenden jaren. Het is een fascinerende plek voor zowel geschiedenis- als natuurliefhebbers.

butrint archeological site

Wat is er te zien in Butrint?

 Er is heel veel te zien, maar deze 8 bezienswaardigheden in Butrint Nationaal Park mag je zeker niet missen. Op de plattengrond kun je ze precies vinden en je wandelroute uitstippelen.

 1. Het Amfitheater van Butrint: Dit Romeinse amfitheater dateert uit de 2e eeuw na Christus en bood plaats aan ongeveer 1.500 toeschouwers. Het is prachtig bewaard gebleven en biedt een indrukwekkend uitzicht over de omgeving.
 2. De tempel van Asclepius: Deze oude tempel is gewijd aan de god van genezing, Asclepius. Het is een van de meest heilige plaatsen in Butrint en biedt een intrigerend inzicht in de oude religieuze praktijken.
 3. Lion’s Gate (Poort van Leeuwen): Deze goed bewaarde stadspoort uit de 4e eeuw voor Christus heeft leeuwenkoppen als decoratieve elementen. Het is een iconisch beeld in Butrint.
 4. Baptisterium: Dit vroegchristelijke doopkapel bevindt zich in het zuidelijke deel van Butrint en dateert uit de 6e eeuw na Christus. Het is een van de vroegste christelijke bouwwerken in de regio.
 5. Venetiaanse kasteel: Dit kasteel uit de 14e eeuw biedt een panoramisch uitzicht op Butrint en de omliggende natuur. Het is een indrukwekkend voorbeeld van middeleeuwse militaire architectuur.
 6. Het theater van Butrint: Dit oude Griekse theater dateert uit de 3e eeuw voor Christus en bood plaats aan ongeveer 1.500 toeschouwers. Het biedt een schilderachtige locatie om te verkennen.
 7. Oude stadsmuren: De stadsmuren van Butrint omringen het oude stadscentrum en bieden talloze uitkijkpunten en mogelijkheden om te wandelen en te genieten van de natuur.
 8. Butrintmeer: Dit zoetwatermeer ligt naast de archeologische site en is een belangrijk natuurgebied voor vogels. Het is een geweldige plek om te ontspannen en te genieten van de natuur.

Er zijn nog veel meer mooie plekken in Butrint. De site biedt een rijke mix van geschiedenis, cultuur en natuurlijke schoonheid, wat het tot een fascinerende bestemming maakt voor reizigers en geschiedenisliefhebbers. Hoe lang je er wil rondlopen, hangt dus helemaal af van jouw eigen interesse.

De natuur in Butrint

Butrint is niet alleen rijk aan geschiedenis, maar ook aan natuurlijke schoonheid. Het is gelegen aan de kust van Albanië en heeft een prachtig uitzicht op de Ionische Zee. Het omliggende nationale park biedt mogelijkheden voor wandelen en natuurobservatie. Een groot deel van het park bestaat uit moerassige gebieden en wetlands, waar een verscheidenheid aan water- en moerasplanten te vinden is, zoals riet, lisdodde en waterlelies. De omgeving van Butrint heeft typische mediterrane vegetatie, waaronder olijfbomen, pijnbomen, tijm, rozemarijn en andere aromatische kruiden. In het park zelf zijn bovendien enkele zeldzame plantensoorten te vinden, waaronder enkele endemische soorten die nergens anders ter wereld groeien.

view butrint np

Ecotoerisme

Het nationale park van Butrint biedt niet alleen een boeiende historische reis, maar ook de mogelijkheid om te genieten van de natuurlijke schoonheid en biodiversiteit van de regio. Het is een ideale bestemming voor natuurliefhebbers en ecotoerisme. Naast bijzondere natuur herbergt de UNESCO site ook veel diersoorten. Zo is het park bijvoorbeeld een belangrijk gebied voor vogelwaarneming. Er is een verscheidenheid aan watervogels, waaronder reigers, eenden, futen en flamingo’s. Daarnaast is het moerasachtige terrein is de thuisbasis van verschillende amfibieën en reptielen, zoals kikkers, schildpadden en slangen. De wateren rond Butrint zijn rijk aan vissoorten, wat bijdraagt aan de biodiversiteit van het gebied en er zijn tevens veel insecten en vlinders. Tot slot kun je er ook vossen, konijnen en egels treffen.

Fotograferen in Burtrint

De indrukwekkende ruïnes, het landschap en de natuurlijke schoonheid maken Butrint tot een geweldige plek voor fotografen. Zorg daarom voor een goede camera. Alleen een smartphone doet deze plek echt geen recht. Je krijgt extra mooie foto’s als je ’s morgens vroeg bent, omdat het licht dan zacht door de bomen schijnt. Dat heeft echt meerwaarde.

Butrint NP

Eten & slapen

Albanië is sowieso een land met een focus op verse ingrediënten en smaakvolle gerechten, maar wel met veel vlees. In de omgeving van Butrint kun je de echte Albanese keuken volop uitproberen, mits je ervan houdt natuurlijk. Echte Albanese gerechten zijn bijvoorbeeld “qofte” (gehaktballen), “byrek” (bladerdeeg gevuld met vlees of groenten), “tavë kosi” (lamsvlees met yoghurtsaus) en “fërgesë” (gekruide gerechten met vlees en paprika). Omdat Butrint aan de kust ligt, is verse vis gelukkig ook gemakkelijk verkrijgbaar. Geniet van gegrilde vis of zeevruchten, zoals inktvis en garnalen, in de lokale restaurants. Vers fruit kun je bijna overal wel krijgen, ook vaak langs de weg, evenals een koffietje. Sluit je maaltijd af met een zoete lekkernij. Probeer traditionele Albanese desserts zoals “baklava” (zoete gebakjes met noten en honing) of “revani” (een zoete cake doordrenkt met siroop).

Tips voor restaurants in de buurt zijn Restaurant Kalivoj, waar je heerlijk dineert met uitzicht op de zee, Pizza Pema e Thate of Livia restaurant. Als leuke bar met uitzicht kan ik je Arameras Beach aanraden. Hier kun je ook meteen een duik in de zee nemen.

Een fijn hotel in de buurt van Butrint is Hotel Livia. Iets verderop vind je de populaire kustplaats Ksamil, waar je ook volop accommodaties en restaurantjes kunt vinden. Belangrijk om te weten is dat dit in het hoogseizoen niet de beste plek is, het ziet er dan echt zwart van de mensen!

Praktische informatie

 • Je kunt vooraf een pdf downloaden met alle informatie over de archeologische site
 • Er zijn twee manieren om er te komen, vanuit Ksamil of via de andere kant over de SH98 en de SH81. Die laatste kan ik je het meest aanraden, omdat het een route is met waanzinnige vergezichten.
 • Toegangskaartjes kun je bij de kassa kopen. Dit kan overigens alleen met cash, zorg dus dat je LEK bij je hebt. Ook creditcard werd niet geaccepteerd.Wij betaalden 1000 LEK per persoon, dat is ongeveer €10. Voor kinderen betaal je de helft.
 • Butrint Nationaal Park is dagelijks geopend van 9 uur ’s morgens tot 19.00 uur ’s avonds. In het hoogseizoen kan het druk zijn, zo vroeg mogelijk of juist aan het einde van de dag is dan de beste optie.
 • Het is mogelijk om een gids mee te nemen, maar dit is niet per se nodig. Met de Engelse folder kom je een heel eind.
 • Draag comfortabele kleding, in de zomer luchtig en in de winter warm. Wandelschoenen zijn handig, maar als je op slippers loopt in de zomer zal dat niet per se heel erg zijn. Wel is het een groot park, waardoor je best veel zal lopen. Ik was blij met mijn stevige sandalen.
 • Ik was er in juni, maar toen was het al behoorlijk heet. Er is geen restaurant in het park om even water te kopen, dus zorg dat je genoeg in je rugtas meeneemt. Iets te eten kan ook handig zijn. En vergeet de zonnebrandcreme niet.
 • Parkeren kan vlakbij het park, of iets verder bij de Panoramic Parking (dit kun je invoeren in Google Maps).

butrint nationaal park visser

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in