Veel reizigers die naar Tunesië gaan, blijven aan de bekende kuststrook. Ze vliegen op Tunis en zakken via Hammamet, Sousse en Monastir langs de Middellandse Zee naar beneden. Vaak maken ze nog een uitstapje naar Sidi Bou Said (zeker doen!) en reizen daarna richting de woestijn of het eiland Djerba. Allemaal prachtig, maar meestal droog en dor.
Juist daarom vond ik het noorden van Tunesië zo verrassend mooi. Hier ontdek je een veel groenere kant van het land, met bergen, bossen en archeologische wonderen. In dit artikel deel ik mijn tips voor de mooiste bezienswaardigheden en natuur in Noord-Tunesië.
Lees ook: Mooie natuur in Marokko
Roadtrip van Tunis naar Tabarka
Vanaf Tunis is het naar Tabarka, wat bijna op de grens ligt met Algerije, ongeveer 3 uur rijden. Het is een mooie rit door de bergen, met regelmatig haarspeldbochten. Het kan er vroeg in de ochtend trouwens glad zijn, wat best verraderlijk is. Zo koud wordt het dus in de nacht in de bergen. Gelukkig verdwijnt de gladheid zodra de zon schijnt. Je zult regelmatig willen stoppen voor een foto, maar ook blij zijn als je de bergen uit bent. Ik vond het best een pittige rit met al die bochten! Zeker ook omdat onze chauffeur niet echt relaxed reed.
Testour, berbersfeer en koffie op het plein
Testour is een sfeervol stadje op de heuvels van de Medjerda-vallei, zo’n 20 km ten zuidwesten van Medjez-el-Bab. Het stadje ontwaakt vroeg met koffie op het plein voor de moskee, El Bathaa Square. Daarna gooien ze hun winkels open en komt de bevolking het eten kopen voor het avondeten. Heerlijk om langs te struinen en alle verse kruiden, groente, fruit en dadels te bekijken. Op het grote plein vind je ook een mooi terras, waar je lekker mensen kunt kijken. Er is genoeg te zien! Loop zeker ook even langs de moskee en het badhuis.
Tip: Loop langs de kleine winkeltjes, drink thee met munt of pijnboompitten in een café en bekijk de bijzondere moskee met haar omgekeerde klok in de minaret, een uniek detail dat je bijna nergens anders ziet.
Dougga, het best bewaarde Romeinse complex
Dougga behoort tot de mooiste archeologische sites in Noord-Afrika. De ruïnes dateren uit de 2e eeuw voor Christus. Ooit was het een verblijf voor Berberprinsessen. Later werden er nog triomfbogen en tempels bijgebouwd, als er Romeinse keizers naar Dougga kwamen. Er is een amphitheater en een tempel, prachtige oude badhuizen met overblijfselen van mozaïeken op de vloer en nog veel meer mooie oude gebouwen. Je kunt er uren ronddwalen, maar ook een gids boeken die je in het Engels uitleg geeft. Heb je trek gekregen? Pak dan de achteruitgang, waar een authentique Tunesisch restaurant zit: Dar Ejoud, een heerlijke plek voor een lunch in de tuin.
Leuk weetje: Dougga staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en wordt soms het “Pompeï van Afrika” genoemd.
Djebba en Park Djedda
Djebba, wat ook wel Thigibba Bure genoemd wordt, is een archeologische plek met veel prehistorische overblijfselen. Er is ook een groen gedeelde: Park Djedda. Je ruikt het berberbrood al direct als je uit de auto stapt, dat wordt daar vers gebakken. Maar daar kwamen we niet voor.
Via de trappen klimmen we omhoog, de berg op. Je krijgt steeds meer uitzicht over het groene gebied en ziet af en toe een watervalletje (als ze niet droog staan). Er zijn ook grotten en en oud theater. De klim is pittig, zeker als je helemaal tot boven gaat, maar het uitzicht is absoluut de moeite waard!
Tabarka en het Genuese Fort
Tabarka is een wat grotere stad. De publiekstrekker is het Genuese Fort, van waaruit je een prachtig uitzicht hebt over de zee en de stad. Er is veel gezelligheid en sfeer op straat. De haven is altijd druk, er zijn goede restaurants en je kunt er fijn winkelen. Je kunt de klim ernaartoe eenvoudig maken via de weg bij de haven. Het strand vond ik zelf niet echt mooi, omdat er veel plastic troep op ligt. De Tunesische bevolking is niet echt zuinig op z’n natuur, helaas.
Aïn Draham: bergbossen en bronnen
Aïn Draham is een populair bos waar je goed kunt wandelen. Het ligt midden in de bergen op ongeveer 40 minuten rijden vanuit Tabaraka. Tijdens het wandelen kun je zelfs Algerije zien liggen, zo dicht tegen de grens ligt het aan. In dit bos ontspringen natuurlijke bronnen, de bevolking komt hier met grote plastic flessen aan om water voor thuis te halen. In de winter wordt in dit bos ook gejaagd op wild zwijn. Doordat er geen wandelingen zijn uitgezet, kun je makkelijk verdwalen. Een gids is dus handig en die kun je in Tabarka bij het Tourist Office boeken. Overnachten kan voortreffelijk bij Dar Monia Aïn-Draham.
Beni M’tir en het stuwmeer
Ook op ongeveer een uur afstand van Tabarka kom je het bergdorpje Beni M’tir tegen. Het ligt redelijk hoog. Het stuwmeer en de waterval zijn de trekpleisters, zowel voor toeristen als de lokale bevolking. Zij zoeken de rust van de natuur op in het weekend. De wandeling naar de waterval is ongeveer 6 km heen en terug. Je kunt in het meer trouwens niet zwemmen, dat is gevaarlijk. Het wordt gebruikt als drinkwaterreservoir.
Bulla Regia, huizen onder de grond
Één van de mooiste opgravingen van heel Tunesië is misschien wel Bulla Regia, een archeologische site nabij Bou Salem. Parkeren doe je voor de ingang, waar ook een toilet en klein cafeetje is. Deze plek bezoek je het liefst zo vroeg mogelijk, voor de bussen met Chinezen en Japanners aankomen. Twee uur kun je je er zeker wel vermaken, want het is een enorme stad die is opgegraven. Veel mozaïeken vloeren zijn in de huizen mooi bewaard gebleven, doordat ze onder de grond gebouwd zijn. Dit is vanwege de warme zomers, onder de grond was het dan lekker koel. Er zijn uiteraard ook baden en een amfitheater.
Tip: Kom vroeg in de ochtend om de drukte te vermijden. Een gids kan je alle bijzondere verhalen vertellen.
Praktische tips voor je reis naar Tunesië
- Vluchten gaan helaas niet rechtstreeks van Nederland, dus je moet altijd overstappen. Vanuit Brussel kun je wel rechtstreeks vliegen, dus het is altijd een optie om daar zelf heen te rijden, daar te parkeren (is prima te doen, goed aan te lopen en betaalbaar) en vanaf daar te vliegen.
- Een auto huur je het meest betrouwbaar bij Sunny Cars. Wij hebben ook een keer een auto met een gids gehuurd, maar dit vonden we geen succes. De chauffeur reed roekeloos en we zaten met angst en beven in de auto!
- Overnachten kan bij de grote resorts, maar die vind ik zelf wat minder sfeer hebben. Ik kies liever voor de wat kleinere boutique hotels. Die hebben vaak mooi uitzicht en een fijne sfeer. Boeken kan hier, vaak ook nog wel last minute.
- Ga op de terugweg naar het vliegveld zeker even langs Sidi Bou Saïd, het leukste dorpje van Tunesië!
Veelgestelde vragen over het noorden van Tunesië
Is het noorden van Tunesië veilig om te reizen?
Ja, het noorden is relatief veilig. Houd je aan lokale adviezen en vermijd grensgebieden als er onrust is. Een gids kan handig zijn in afgelegen natuurgebieden.
Wanneer is de beste reistijd?
Vooral het voorjaar en najaar zijn ideaal. In de zomer kan het heet worden, terwijl de winter frisser is, zeker in de bergen.
Hoeveel tijd heb je nodig voor een roadtrip door Noord-Tunesië?
Reken op minimaal 5 dagen als je rustig Dougga, Bulla Regia, Tabarka en Aïn Draham wilt zien.
Deze pagina kan affiliate links bevatten. Dat betekent dat wanneer je via zo’n link een aankoop doet, wij een kleine commissie verdienen. Dit kost jou niks extra's, maar wij zijn er blij mee. We steken veel tijd en energie in het bijhouden van deze website, zodat alle informatie steeds up to date is. Heb je iets gehad aan de informatie op deze reisblog? Dan zijn we heel dankbaar als je een eventuele boeking via onze website of onze pagina met handige links boekt. |
Sommige foto’s in dit artikel zijn ook te koop via Werkaandemuur.nl. |