Wijnhuizen in Zweden bezoeken miriam_preis-winery-4355
Credits: Miriam Preis

Wijnhuizen in Zweden bezoeken, je zou niet verwachten dat dat kan he? Het Zweedse klimaat leek hier altijd veel te koud voor. Toch wordt in Zuid Zweden tegenwoordig op veel plekken wijn verbouwd. In de regio’s Skåne en Halland gebeurt dit door het mircoklimaat daar en het opschuiven van de wijngrens door de opwarming van de aarde. Het lukt dit Scandinavische land steeds beter om goede wijnen te produceren. Zweden telt inmiddels ruim honderd wijnboeren. Hiervan is ongeveer 30% goed genoeg om te verkopen. Als wijnliefhebber wilde ik daar natuurlijk meer van weten en het bezoeken van een Zweedse wijngaard staat nu hoog op mijn bucketlist.

Lees ook: Gratis huisjes voor één nacht in de Zweedse natuur

Wijnhuizen in Zweden bezoeken

Wie wijnhuizen in Zweden wil bezoeken heeft een aantal keuzes. Er zijn wijnboeren die inmiddels al zo’n 20 jaar wijn verbouwen en dus heel wat ervaring hebben. Dat zie je terug in de resultaten. Zweden telt nu al meer dan honderd wijnboeren, waarvan ongeveer een derde wijn produceert die zo professioneel en goed is dat deze klaar is voor de verkoop. Net als in Frankrijk, Spanje en Italië kun je ook in Zweden tegenwoordig bij diverse wijnhuizen rondleidingen en proeverijen doen. Veel wijnhuizen bieden ook accommodaties. Een perfect uitje in de zomer, maar vooral ook in de herfst, als er geoogst wordt!

jerker_andersson-vineyard-6548

Interesse in virologie?

Heb jij interesse in wijn en vinologie? Dan is het bezoeken van een Zweeds wijnhuis een must. Het is enorm leuk om de oogst van dichtbij mee te maken en te zien hoe de wijn wordt geproduceerd. Juist omdat wijnbouw in het hoge Noorden niet zoveel voorkomt. De Zuid-Zweedse regio Skåne heeft nu ongeveer 30 wijnproducenten. Wist je dat ze deze regio ook wel de voorraadkast van Zweden noemen? Dat komt door de vruchtbare grond. In de aangrenzende provincies Halland en Blekinge en de eilanden Gotland en Öland zijn eveneens succesvolle wijnproducenten te vinden.

tina_stafrén-shopping_at_a_farm_shop-6305
Credits: Tina Stafren

Welke wijnhuizen kun je bezoeken in Zweden?

Er is nog niet zo heel veel informatie op het internet te vinden over het bezoeken van wijnhuizen in Zweden. In de herfst kleuren de bossen in Zweden prachtig rood, geel en bruin, wat je bezoekje een extra dimensie geeft. In Skåne kun je diverse wijnhuizen vinden die de moeite waard zijn om te bezoeken.

Arilds Vingård

Arilds Vingård schijnt de grootste wijnproducent van het land te zijn. Het ligt idyllisch op de zuidelijke hellingen van Kullaberg, ten noorden van Helsingborg. De gastenkamers en glamping-tenten staan er tussen de wijnranken, wat natuurlijk een fantastische ervaring is. Er staan maarliefst 125.000 wijnstokken die druiven leveren voor witte, rosé en mousserende wijnen. De belangrijkste druivensoort is de schimmelresistente Solaris, die het best gedijt in het koele Scandinavische klimaat en wijn produceert met een aangename zuurgraad. Vanwege deze eigenschappen is Solaris de meest verbreide druivensoort in Noord-Europa.

Gute Vingård

Gute Vingård op Gotland gebruikt ook de Solaris druif. Gute werd opgericht in 1999 en is daardoor een van de eerste Zweedse wijnhuizen. Het mooie van dit bedrijf is dat ze alleen biologisch-dynamisch werken. Op de wijnboerderij bevindt zich een restaurant met authentiek, eerlijk, lokaal eten. De accommodatie is ter plekke te boeken via de Zweedse SFT vereniging.

Bord wijnproeverij miriam_preis-winery-4347
Credits: Miriam Preis

Ästad Vingård

In de kustrijke regio Halland heeft wijngaard Ästad Vingård echte aantrekkingskracht gekregen. Zij produceren biologische wijn die geschonken wordt in het Michelinster-restaurant Äng. Overnachten kan in het bijbehorende hotel met luxe spa. U snapt, hier is een goed gevulde portemonnee wel gewenst, maar dan is het ook wel dik genieten!

Blaxsta Vingård

Eén wijnmakerij springt eruit: Blaxsta Vingård. De meest noordelijke wijnproducent van Zweden, liggend in de regio Södermanland. Hiervoor vlieg je naar Stockholm en moet je nog iets minder dan 2 uur met de auto. Wijnboeren Göran en Ulrika Amnegård verbouwen hier (als enige in Zweden!) de bekende druivensoorten Merlot en Chardonnay. Hier wordt van Vidal Blanc-druiven bekroonde ijswijn gemaakt. Het eigen restaurant “Kung Blacke” wordt geprezen door de Zweedse fijnproeversgids White Guide en in de gerestaureerde gebouwen uit de 17e eeuw zijn nu 15 hotelkamers gevestigd. Een feestje om hier te logeren!

Vejby Vineyard

Op het Zuid Zweedse schiereiland Bjäre is recentelijk ook een nieuwe wijnprocent opgestart, die nu al regelmatig onderwerp van gesprek is. Het zijn Christian en Halldora von Koenigsegg die het bedrijf met 85.000 wijnranken hebben opgekocht. Het duurt nog een poosje voordat de eerste flessen verkrijgbaar zijn, maar de website is al operationeel dus neem gerust een kijkje.

wijnveld miriam_preis-winery-4356
Credits: Miriam Preis

Goed om te weten: je kunt de wijn er niet kopen!

In Zweden is het bij wet geregeld dat alcoholische dranken alleen verkocht mogen worden via staatswinkels van Systembolaget. Reken er dus niet op dat je na een bezoek aan de wijngaard een doos wijn kunt meenemen voor thuis, zoals je dat gewend bent in Frankrijk of Spanje. Gelukkig kun je wel volop van de wijn genieten in de restaurants en tijdens de wijnproeverijen.

Lees hier een overzicht van 17 wijnhuizen in heel Zweden die je kunt bezoeken.

Wijnhuizen in Zweden bezoeken jerker_andersson-vineyard-6549
Credits: Jerker Andersson

Praktische informatie

  • Naar Zweden vlieg je met KLM, bijvoorbeeld naar Stockholm. Reken op zo’n €200 retour (2023) Je kunt ook prima met de auto, als je de tijd hebt. De provincie Skåne ligt dichtbij Malmö (vliegen met SAS is altijd met een overstap) en je rijdt dat vanuit de Randstad in 900 km en ongeveer 10 uur.
  • Ga je wel vliegen, dan kan ik een huurauto aanraden. Een auto huur ik altijd bij Sunny Cars, vanwege de goede voorwaarden. In Zweden is dat zeker handig, want de wijnhuizen liggen wel wat uit elkaar en zijn met openbaar vervoer minder goed bereikbaar.
  • Wil je niet op een wijnboerderij slapen, maar zelf iets boeken? Ik boek die eigenlijk altijd last minute via Booking.com. Zeker buiten het seizoen kun je vaak nog mooie accommodaties vinden.
  • Zorg voor regenkleding en goede wandelschoenen als je naar Zweden gaat. Het kan er namelijk soms best regenen. Koop eventueel ook een IJslandse trui, die zijn heerlijk warm en vervangen je jas! Vergeet je camera niet om de prachtige (herfst)kleuren vast te leggen!
  • Neem ook een reisgids en een wandelgids mee, want behalve de wijnhuizen heeft Zweden ook prachtige hikes en bezienswaardigheden.
  • Hier staat een lijst met andere wijnhuizen met mooi uitzicht in Europa

Bron: Visit Skane Wine tasting & Winery tours

björn_tesch-vineyard_-1221
Credits: Björn Tesch

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in