Provins, een UNESCO werelderfgoed stadje op slechts een uur rijden van Parijs, behoort tot één van de best bewaard gebleven Middeleeuwse marktsteden van Frankrijk. In de 12e en 13e eeuw konden de graven van Champagne zich vanuit deze stad meten met de koningen van Frankrijk. Reizende kooplieden genoten hier bescherming van soldaten, waardoor het een populaire stad werd voor handelaren. Nadat de stad floreerde in de 17e tot en met de 19e eeuw, raakt de stad in verval door veranderende handelsroutes, oorlogen en epidemieën. Juist daardoor is het zo mooi bewaard gebleven. Als je in Provins rondwandelt, is het net alsof je op reis bent door de Middeleeuwen.
Lees ook: Yèvre-le-Châtel, waan je een dag in de Middeleeuwen
Provins, tips en bezienswaardigheden
Trek gerust een dag uit voor Provins, misschien wel 2 of 3, als je alle activiteiten wil doen. Wij waren er slechts één dag en het is ons niet gelukt om alles te zien en te bezoeken. Provins is autovrij (behalve voor bewoners), dus je moet alles te voet doen. Dat wandelen is leuk, maar kost ook veel tijd. Er zijn monumenten, musea en shows. Je kunt de stadswal bewandelen, heerlijk eten en drinken en gewoon door de leuke straatjes slenteren. In deze blog een overzicht van wat er te zien in in Provins.
Waar parkeren in Provins?
Als je navigeert naar het Office de Tourism, kom je uit bij een groot parkeerterrein. Parkeren kost hier, in het naseizoen, €4 per dag. Je mag met de auto niet het stadje in. Vanaf de parkeerplek loop je dan naar het toerisme kantoor waar je een mooie folder (in het Nederlands!) kunt krijgen met een plattegrond en alle bezienswaardigheden. Hier staan ook precies de tijden op van de tours en shows. Je kunt daar al kaartjes kopen of een tour reserveren als je wil. Wij hebben dit niet gedaan, maar ik kan me voorstellen dat het in de zomer wel handig is. Dan is het vast nog veel drukker.
Wat is er te doen in Provins?
In Provins is een heleboel te doen. Feitelijk gezien is het teveel om allemaal in één dag te doen. Wij waren er wel slechts een dag, dus we moesten een selectie maken. Achteraf vonden we dat best jammer. Je kunt de activiteiten verdelen in monumenten, shows en restaurants. Er zijn drie stadswandelingen in Provins die je kunt maken, ze komen langs alle of een deel van de bezienswaardigheden. Het is ook mogelijk om met een treintje rond te gaan. Handig voor kleine kinderen of wie slecht ter been is. Overigens is niet alles rolstoeltoegankelijk, wel iets om rekening mee te houden.
Wandelingen door Provins
Er zijn drie wandelingen uitgezet:
- oranje: circuit in de voetsporen van Thibaud. Thibaud IV is de beroemdste graaf van champagne. Deze wandeling duurt ongeveer 1,5 uur en heeft op Rue Saint-Thibaud een helling te trotseren.
- blauw: circuit het pad van de roos. Provins is de stad van de rozen. De blauwe route is de langste en duurt ongeveer 3 uur. Je komt dan ook langs de rozentuin (het theehuis kun je gratis bezoeken, maar voor de tuin moet je apart betalen). In de Middeleeuwen werd een geneeskrachtige werking aan de roos toegekend en je kunt dan ook overal in Provins producten met rozen kopen. Wij namen jam en siroop van rozen mee.
- rood: circuit de stadswallen. De stadswallen zijn lang, je kunt ze beklimmen en een heel rondje lopen. Aan het einde, bij Boulevard d’Aligre en Trou-au-chat is er een behoorlijk steile helling. De stadswallen hebben vele vijanden tegengehouden en de verschillende torens onderweg (vierkant, rond, ovaal of meerhoeking zijn uniek. De route is ongeveer 5 km en je doet daar 3 uur over.
Welke wandeling je ook kiest, ze komen allemaal langs de belangrijkste bezienswaardigheden. Wij hebben zelf voor de blauwe route gekozen en onderweg enkele plekken aangedaan.
De stadsmuren met de Sint-Janspoort
Je komt de stad Provins binnen via de stadspoort. Deze stamt uit de 13e eeuw, indrukwekkend he? Rechts van de poort vind je de plek waar de riddershows met paarden gehouden worden. Als je de poort doorloopt, kom je in de Rue Saint-Jean. Links zie je al meteen een prachtig koopmanshuis, ook uit de 13e eeuw.
De Tiendschuur
Als je de straat doorloopt vind je bijna aan het einde de Tiendschuur. Dit is een karakteristiek huis voor de stad Provins met een zaal met gewelven op de begane grond. Dit huis werd vaak door kooplieden gehuurd. Er is een tentoonstelling en een audiotour, je moet hier wel voor betalen (€5) en voor de audiotour moet je een rijbewijs of paspoort kunnen laten zien.
Place du Chatel
Als je rechtsaf gaat en de Rue Couverte in gaat, waar enkele leuke restaurants en winkeltjes in vakwerkershuizen zitten, kom je uit op het grote plein Place de Chatel. Het hart van de stad met in het midden een oude put en een groot kruis uit de 13e eeuw. Vroeger werd bij dit kruis geld gewisseld en werd er het nieuws voorgelezen. Het is hier altijd druk en gezellig. Er is een draaimolen, er zijn diverse restaurants en een aantal bijzondere huizen die de naam “Maison aux 4 Pignons” en “Maison des Petits Plaids” (de voormalige rechtbank) heten.
Cesar toren
Via de Rue de la Pie loop je naar de Cesar toren. Deze is gebouwd in de 12e eeuw, de toren wordt ook wel Donjon genoemd. Het is een machtssymbool. De toren werd gebruikt als uitkijkpost, gevangenis en klokkentoren. Via smalle trappetjes kun je in 10 minuten naar boven lopen. Dan heb je een prachtig uitzicht op de omgeving, ik kan het zeker aanraden om dat te doen. Je moet daar wel voor betalen trouwens. Niks is gratis in Provins 😉
Kapittelkerk Saint-Quirace
De ker Saint-Quiriace zie je ook al van ver. Deze is gebouwd in de 12e eeuw, maar door financiële problemen echter nooit helemaal afgebouwd. Je kunt deze kerk van binnen bekijken, het is best een mooi kerkje.
Museum Provins
Links van de kerk vind je het museum van Provins. Het Romaanse huis waarin het museum zich bevindt is één van de oudste huizen van de stad. Binnen kun je alles leren over de geschiedenis van de stad en de omgeving. Kaartjes koop je aan de deur. Wij hebben dit museum door tijdgebrek niet bezocht, we zijn er wel langsgelopen. Een straatje verder zit een heel leuk winkeltje met allerlei producten gemaakt van rozen. Wie een souvenir mee naar huis wil nemen, is hier aan het juiste adres.
Het klooster van Cordelières
Loop je verder over de Rue Saint Thibault dan zie je aan je linkerhand het Het klooster van Cordelières. Dit kun je niet bezichtigen, het is maar zelden geopend voor het publiek. Het is leuk om er even een blik op te werpen. Het werd gesticht door graaf Thibault en is lang het ziekenhuis van de stad geweest.
De ondergrondse gangen en het gasthuis
Als je nog verder doorloopt kom je uit bij de kerk van Saint-Ayoul en het souterrain. Hier kun je de ondergrondse gangen bezoeken (kaartje kopen aan de deur). Het is handig om de rondleiding vooraf te reserveren op drukke dagen, dit kan bij het Tourism Office. Wij hebben de ondergrondse gewelven met een gids bezocht. Het was maar een korte route die ongeveer 45 minuten duurde. De gids legde uit dat het vroeger gebruikt werd als opslag voor wol, wijn en andere goederen. Ook was er een kleine ziekenhuis gevestigd. Verder werd er ondergronds handel gedreven door kooplui.
De Caveau du Saint-Esprit
Deze ruimte met gewelven werd vroeger gebruikt als ziekenhuis. Hij wordt ook de kelder van de heilige geest genoemd. In de 12e eeuw werd dit afgebrand.
De Poort van Jouy
Als je weer terugloopt naar het begin van de stad via een andere route, kom je terecht bij de tweede stadspoort, de Poort van Jouy. Onlangs gerestaureerd. Deze dateert ook weer uit de 13e eeuw en had vroeger een klokkentoren waar men zat om de boel in de gaten te houden en mensen te waarschuwen voor gevaar. Hier is ook de voorstelling met de adelaars te vinden. Je kunt over de stadswallen terug lopen naar het parkeerterrein, of binnendoor, net wat je wil.
De rozentuin
Er zijn heel veel restaurants in Provins te vinden, maar wij zijn alleen in de rozenthuis bij het theehuis wat gaan drinken. De macarons waren heerlijk! Ook voor een bezoek aan de rozentuin moet je betalen. Wij hebben dit niet gedaan, omdat er in november nauwelijks rozen bloeien. Ik heb wel even een blik geworpen op de tuin vanuit het restaurant. Het is een prachtig plekje om even te ontspannen.
Andere bezienswaardigheden in Provins
Er zijn nog meer bezienswaardigheden in Provins, zoals de Notre-dame-du-Val, de kerk Sainte-Croix, de rivieren Le Durteint en La Voulzie, de tuin van Garnier en de Boulevard of Allees d’Aligre, maar dit lukte ons niet allemaal op één dag. Daarom kan ik aanraden om Provins echt voor meerdere dagen in te plannen.
De shows in Provins
Er zijn twee shows in Provins, de roofvogelshow of de paardenshow. Beide shows zijn 2 keer per dag, hoogzomer zijn ze soms 3 keer per dag. Het is bijna onmogelijk om alle bezienswaardigheden te zien èn ook de shows te bezoeken, dus als je dat graag wil zul je echt 2 of 3 dagen moeten uittrekken voor Provins. Wij waren er slechts één dag en hebben dus helaas geen show kunnen zien. Erg jammer!
De paardenshow
De paardenshow duurt ongeveer 45 minuten en is een show met paarden en ridders. Ik heb me laten vertellen dat het een gigantisch spektakel is en zeker de moeite waard. Wel alleen in het Frans gesproken. Je vindt de paardenshow helemaal aan het begin, nog voor je de poort doorgaat.
De roofvogelshow
Ook de roofvogelshow duurt 45 minuten. Naast adelaars komen er ook andere roofvogels voorbij, zoals buizerds, valken, uilen en nog wat minder bekende roofvogels. Ridders laten je alle kunsten zien. Het is nog een hele uitdaging om de vogels op de foto te krijgen! De show is in het Theater des Remarts, net binnen de stads muren staat het al aangegeven. Zeker de moeite waard, maar helaas spreek ik niet uit ervaring, want wij waren net te laat om de show te bekijken.
Restaurants in Provins
Provins is vrij toeristisch en dat betekent dat er ook aardig wat restaurants en eettentjes zitten. Er is voor ieder wat wils, van budgetvriendelijk tot wat sjieker. Je kunt veel lokale specialiteiten proeven, zoals producten met rozen. Proef ook zeker de Niflettes, een soort pastei de data van bladerdeeg met gele room. Ze liggen bijna overal. De meeste mensen blijven eten rondom de oude stad, maar loop ook eens door naar de restaurants in de stad meer beneden, bij de ondergrondse gangen. Twee aanraders zijn in elk geval La P’tite Savoie en La Table d’Orge. Dit zijn allebei goede, Franse restaurants.
Overnachten in Provins
Zoals al eerder aangegeven, één dag in Provins is eigenlijk te kort. Ik kan daarom zeker aanrader om hier te overnachten, om in elk geval twee dagen te hebben. Je hebt de bovenstad, Le Chatel en de benedenstad, Le Val. In beide delen zijn accommodaties te vinden. Waar je het beste kunt zitten vind ik lastig te zeggen. Le Chatel is wat toeristischer en Middeleeuwser, Le Val is wat meer een “gewone” stad met toegankelijkere restaurants en winkels. Aanraders zijn: Le gite entre val et rose, Hotel Aux Vieux Remparts (Le Chatel), The original Relais, Charme provinois (Le Val) en Royal Hubert.