Wie in Marokko is wil natuurlijk het liefst ook de Sahara bezoeken. Dat kan vanuit Marzouga, de poort naar de woestijn. Merzouga ligt op zo’n 8,5 uur rijden vanaf Marrakech. Dat is dus een behoorlijke rit. De meeste mensen knippen dit stukje op en rijden via het UNESCO dorpje Aït Ben Haddou en Tinghir met de mooie Dadeskloof door naar Merzouga. Wij kwamen zelf met onze rondreis door Marokko vanaf de kant van Fès, Meknes en Midelt. In Merzouga kun je met een tour de woestijn bezoeken. Dit kan op verschillende manieren. Hoogzomer moet je je wel een beetje aanpassen, want dan is het er heet! Toen wij er waren, was het overdag 43 graden en in de nacht rond de 30 graden.
Lees ook: Wat te doen in Erfoud?
Op welke manieren kun je de woestijn bezoeken?
Er zijn verschillende manieren om de woestijn te bezoeken. Welke tour jij kiest hangt af van de tijd van het jaar, jouw persoonlijke wensen en voorkeuren en daarbij hoort natuurlijk ook hoe je denkt over het gebruik van kamelen voor het toerisme. Zelf vind ik het een bijzondere ervaring om op een kameel te rijden, maar tegelijk vind ik het ook dierenleed waar ik eigenlijk niet aan wil meewerken. Iedereen moet voor zichzelf beslissen hoe hij of zij erin staat.
Overnachten in de woestijn
De meest gekozen tour is er eentje waarbij je rond een uur of 6 ’s middags op een kameel klimt en in 2 uur tijd naar een kamp loopt in het midden van de woestijn, dichtbij de zandduinen. Je bekijkt de zonsondergang, eet in het kamp, maakt muziek voor het slapen gaan, bekijkt de prachtige sterrenhemel zonder omgevingslicht, overnacht daar in een tent en de volgende ochtend geniet je van de zonsopkomst met aansluitend een ontbijt. Vervolgens ga je per kameel of met een 4wd weer terug naar je hotel. Er waren wel mensen die dit hoogzomer deden, maar wij vonden het geen goed idee. Met 43 graden is het echt amper te doen om langer dan een half uur buiten te zitten. Dan is 2 uur op de rug van een hobbelende kameel helemaal niet prettig. Dit heb ik ook teruggehoord van mensen die dit wel gedaan hebben. Je krijgt behoorlijk pijn in je rug van het zitten op een kameel en in die bloedhitte word je helemaal niet blij. Er zijn ook mensen die van de extreme hitte bloedneuzen krijgen. Onze oudste dochter had hier bijvoorbeeld last van. Niet fijn als je in de woestijn zit waar geen verkoeling is. In de winter is deze tour beter te doen. Houd er dan rekening mee dat het juist erg koud kan worden in de nacht en je dus een warme trui meeneemt! Deze tour kun je o.a. regelen vanuit Marrakech via GetYourGuide. In Merzouga zelf kun je het meestal via je hotel regelen of ook via GetYourGuide boeken.
De zonsopkomst bekijken op een hoge duin
Wij sliepen bij Riad Suerte Loca in Merzouga en konden daar met de eigenaar van het hotel de tour precies zo regelen als wij wilden. We werden om 5 uur ’s morgens opgehaald aan de achterkant van het hotel met een 4wd. Van daaruit werden we in ongeveer 3 kwartier naar één van de hoogste duinen gebracht. Hier moesten we naar de top klimmen. Tip: neem voldoende water mee! Het was hoogzomer 30 graden om 6 uur ’s morgens en als je dan een steile berg op moet krijg je behoorlijke dorst! Eenmaal boven konden we de hele woestijn overzien en in alle stilte wachten tot de zon op kwam. Magisch! Ik bleef foto’s maken. Het was heel bijzonder om dit zo met elkaar mee te maken. Rond half 9 gingen we pas het duin weer af, waar de chauffeurs en onze 4wd’s op ons aan het wachten waren. Ze brachten ons naar een Berberkamp voor een koop Marokkaanse thee. Rond 10 uur waren we weer terug bij onze accommodatie, waar een heerlijk ontbijt klaar stond. De rest van de dag hebben we wat rondgehangen bij het zwembad, toch wel moe van de korte nacht. Zelf vind ik deze tour een aanrader. Ook al slaap je niet in de woestijn, je krijgt toch de mooiste momenten mee. Onderweg zagen we ook nog een Jerboa, een soort kruising tussen konijn, muis en kangoeroe. Tof beestje!
Op een Quad de woestijn in
Een andere activiteit die veel wordt aangeboden in Merzouga is op een quad de woestijn in. Wij hebben dit niet gedaan, omdat niet iedereen hier zin in had, maar ik hoor wel van veel mensen dat het ontzettend gaaf is om de zandduinen op en af te scheuren. Dit wordt vaak gecombineerd met sandboarden, dus met een snowboard de zandduinen af. Ook dit kun je meestal via je hotel regelen, of ook weer via GetYourGuide. Onze riad had een snowboard bij de achterpoort staan. Wij mochten het lenen en konden zo vanaf het hotel de woestijn in lopen, om daar van wat heuveltjes af te boarden. In de zomer kan dit alleen vroeg in de ochtend, want daarna wordt het zand echt te heet.
Zandbad tegen hernia of reuma
Een activiteit waar ik vooraf niets over had gehoord, maar die ik ontdekte toen we in gesprek raakten met een Belgisch gezin tijdens het eten op een rooftopterras in Hassilabied, is het nemen van een zandbad. Dit schijnt wonderen te doen tegen hernia, rugklachten en zelfs reuma. Ik heb niet gezien dat je dit vooraf online kunt regelen, maar hotels kunnen dit voor je organiseren. Je gaat naar een punt waar een kuil gegraven wordt waar je, gewikkeld in dekens, in het hete zand gaat zitten. Het is de bedoeling dat je een aantal minuten blijft zitten, maar maximaal 10 minuten. Daarna word je er uitgehaald. Dit zou je een aantal keer moeten herhalen op verschillende dagen en dat heeft een helende werking. Wij hebben dit zelf niet gedaan, maar het schijnt erg bijzonder te zijn.
Het stadje Merzouga
In het stadje Merzouga is het een drukte van belang, vooral ’s avonds. Er staat letterlijk een poort naar de woestijn, je kunt ‘m zo doorlopen de Erg Chebbi woestijn in. Overal staan mannetjes die je aanspreken om iets aan je te verkopen, een tour voor je te regelen, een slaapplek of een restaurant. Best irritant vond ik. Het beste negeer je ze gewoon, want als je antwoord geeft kom je er haast niet meer vanaf. Je kunt ter plekke dus een tour de woestijn in regelen, de kamelen liggen al klaar, maar ik zou het niet aanraden. Beter regel je het vooraf via GetYourGuide of je hotel. Dan weet je zeker dat het goed geregeld is. Het is leuk om even het stadje in te rijden, langs de winkeltjes te lopen en rond te kijken in het Marokkaanse leven.
Waar eten in Merzouga en omgeving?
Wij hebben twee restaurants ontdekt die echt goed waren. En ook een paar slechte, oa een rooftopterras in Hassilabied. Goede restaurants zijn restaurant Nora en restaurant Dar Aytma Khamlia. Beiden echte Berber restaurants met een menu, maar heel lekker eten en ook veilig. Reserveren kan handig zijn, want het is er (niet voor niks) altijd druk. Vaak kun je ook wel bij je hotel avondeten. Dit hebben wij ook 1 avond gedaan.
Overnachten in Merzouga
Of je nou wel of niet in de woestijn overnacht, je zult toch een hotel nodig hebben. Er is keuze genoeg en er zijn heel mooie plekjes. In de zomermaanden is het enorm belangrijk dat er airconditioning is en een zwembad. De temperatuur kan oplopen tot zo’n 45 graden, soms zelfs 50 graden. Dat voelt alsof er constant een warme föhn tegen je aan staat te blazen. Je doet geen oog dicht als je dan geen airconditioning hebt en overdag is het heerlijk om af en toe een verkoelende duik in het zwembad te nemen. Wij zaten dus in RiadSuerteLoca en ik heb niets dan lof over deze accommodatie. Vriendelijk personeel, prachtige, ruime kamers, supergoed ontbijt, aan de rand van de woestijn, werkende airconditioning en een verkoelend zwembad.
Hoe kom je bij de Erg Chebbi woestijn?
- Vliegen kan op Marrakesh en is buiten het seizoen om heel betaalbaar. In de vakanties moet je rekenen op duurdere tickets, maar als je vroeg boekt kun je nog wel eens geluk hebben. Je kunt ook vliegen op één van de andere steden, vergelijk tickets via Skyscanner, zodat je de beste deal kunt vinden.
- Er zijn ook mensen die op Spanje vliegen en de boot pakken vanuit Gibraltar. Je komt dan aan in Tanger. Let wel op, vaak mag je de huurauto niet vanuit Spanje mee nemen naar Marokko, dus beter huur je de auto dan in Tanger.
- Een huurauto kun je lokaal huren, maar ik doe dat liever via Sunny Cars. Zij hebben een all-in formule, wat zeker in Marokko erg prettig is. Ze beduvelen je namelijk waar je bij staat. Let op dat je trouwens best een ruim creditcard tegoed moet hebben, anders krijg je de auto niet mee. Wij moesten dat ter plekke nog ophogen namelijk.
- Overnachten in Marokko doe je het beste in een leuke Riad. Dit zijn over het algemeen heel leuk ingericht, je krijgt er lokale producten en de eigenaars doen er alles aan om het je naar de zin te maken. Houd je meer van de grote hotels, dan kan dat natuurlijk ook. Tips zijn: Miel Et Citroen Riad in het centrum van Marrakesh of RiadSuerteLoca in Merzouga. Je kunt ook zelf iets zoeken, er is genoeg.
- Als extra aanvulling is een Reisgids Marokko ook handig