Als je in de buurt bent van Perpignan dan moet je zeker Les Orgues d’Ille sur Têt bezoeken. Deze natuurlijke rotsformaties, in de vorm van orgelpijpen, zijn prachtig om te zien. Het lijkt wel een maanlandschap. De zandkleurige formaties lijken wat op orgels, vandaar ook de naam waarschijnlijk. Het deed me wat aan Australië denken, daar heb ik ook wel zulke plekken gezien. Het gebied was wel wat kleiner dan ik had verwacht, maar zeker de moeite waard om naartoe te gaan.
Lees ook: Castelnou: een autheniek en middeleeuws Frans dorpje
Les Orgues d’Ille sur Têt in Frankrijk bezoeken
Het bezoeken van Les Orgues is vrij eenvoudig. Vanuit Perpignan is het zo’n 25 minuten rijden naar het beginpunt van Les Orgues d’Ille sur Têt. Er is een vrij grote parkeerplaats waar je bij het bezoekerscentrum ook een kaartje (€5 in 2024) voor de toegang tot de wandeling en de plek met de rotsformaties kunt kopen. De wandeling is vrij kort, zo’n 800 meter vanaf de parkeerplaats en vrij vlak. Onderweg kom je wat kunstsculpturen tegen. We kregen een folder mee in het Nederlands met uitleg over de omgeving en de sculpturen. Je kunt ook in één keer doorlopen zonder de folder te lezen en het later als naslagwerk bekijken. Dat heb ik gedaan, want ik vond het toch wel interessant om nog eens na te lezen hoe deze orgels zo gevormd zijn. Bij de ingang word je kaartje gecontroleerd en daarna kun je vrij rondlopen in het niet al te grote gebied. Sommige paden zijn doodlopend, het is dus geen rondwandeling.
Hoe is Les Orgues d’Ille sur Têt ontstaan?
Les Orgues is ontstaan door duizenden jaren van erosie. Ze bestaan uit zand en klei en zijn al miljoenen jaren oud. Dit kunstwerk van de natuur bestaat uit orgelpijpen van soms wel 12 meter hoog. Met dit landschap is een heleboel gebeurd in al die jaren. Zo was er eerst zee met zand, daarna kwamen de gletsjers en het weer heeft steeds gezorgd dat het landschap veranderde, waardoor uiteindelijk deze orgelpijpen zijn ontstaan. Zelfs mensen hebben het land bewerkt voor landbouw. Erosiemateriaal is hard en het zand zacht, je kunt je dus voorstellen dat regen en wind voor deze bizarre vormen heeft gezorgd. Dit proces is overigens nog niet klaar, want weersinvloeden zijn ook vandaag de dag van invloed op de vormen van Les Orgues d’Ille sur Têt. Een pilaar die je vandaag ziet kan er over een jaar of twee compleet anders uitzien. Vergeet je camera niet! Deze plek is heel mooi om te fotograferen.
Hoe lang duurt een bezoek aan Les Orgues?
Reken voor een bezoek aan Les Orgues d’Ille sur Têt op ongeveer 2 uur als je de tijd wil nemen. In 1 uur kan het ook als je alleen snel een paar foto’s wil nemen. De wandeling duurt ongeveer 10 minuten heen en 10 minuten terug. Ter plekke kun je het zo lang maken als je zelf wil. Ik denk dat ook de drukte meetelt, misschien wil je af en toe even wachten tot andere toeristen uit beeld zijn voor je een foto maakt. Kinderen zullen het rondkijken wat kunnen vertragen, maar ze zullen veel plezier hebben om op deze plek rond te rennen en de kruip door- sluip door paadjes te ontdekken. Na de ingang kun je nog een stukje rechtdoor lopen voor een uitkijkpunt. Verwacht hier niet teveel van, maar het is wel een fijne plek voor een picknick. Er zit ook iets van horeca, maar dat was niet open tijdens ons bezoek.
Wandelen in de omgeving
Er is nog een langere wandeling te maken naar een uitkijkpunt. Deze wandeling is zo’n 4 km. In het bezoekerscentrum kunnen ze je hier over informeren. Wij bezochten Les Orgues d’Ille sur Têt aan het einde van de dag en hadden hier helaas geen tijd voor. Ik heb er wel foto’s van gezien en het lijkt me een mooie aanvulling als je wat meer de tijd hebt. Het nabijgelegen dorpje d’Ille sur Têt is ook een bezoek waard. Hier kun je ook leuk overnachten, bijvoorbeeld bij Château de la Sybille. Je vindt daar ook enkele goede restaurants, La Promenade, Le Square en La Table de Mai Ly. Voor de kinderen is er een crêperie.