Rondom het plaatsje Azrou in Marokko vind je een cederbos met hele hoge bomen. In dit prachtige bos woont de Berberaap. Als je uit Fès of Meknes komt, of juist vanuit de woestijn naar deze steden rijdt, komt je er vanzelf langs. Het viel ons op dat er allemaal auto’s langs de weg stonden. Je zag gewoon dat er iets te zien was, maar wat? Nou, apen dus! Heel veel! Ze zaten gewoon langs de weg, te spelen met hun jonkies of een paar lege flessen. Ze waren niet echt schuw en kwamen gewoon naast je auto zitten. Ik was toch een beetje op mijn hoede, omdat ik gehoord heb dat ze onverwacht je spullen kunnen stelen of kunnen bijten. Daardoor hield ik maar wel wat afstand. Het apenbos bij Azrou in Marokko is een leuke tussenstop om apen te fotograferen!
Lees ook: 12 x doen in Meknes
Hoe kom je bij het apenbos?
Als je naar de omgeving van Azrou rijdt, kom je de apen vanzelf tegen. Wij kwamen vanuit Meknes via de N8. Daar waar de N8 overgaat in de N13 moet je op gaan letten. Na enkele minuten rijdt de weg het cederbos in en kun je links en rechts apen zien. Er zijn een paar plekken waar je ruimte hebt om de auto langs de weg te zetten. Hier zitten vaak ook Marokkaanse mensen met een kameel, die meteen naar je toe komen als je stopt. Ze willen je een ritje op een kameel verkopen. Rustig afwimpelen werkt het beste. Ze waren gelukkig niet heel opdringerig.
Waar kun je nog meer apen zien in Marokko?
De Berberaap zit op meerdere plekken in Marokko. Het meest leven ze in het Rif gebergte of het Atlasgebergte. Je kunt ze bijvoorbeeld ook tegenkomen bij de wandeling naar de waterval of God’s Bridge bij Akchour. Zelf ben ik ze al eens tegengekomen bij de Ouzoud watervallen. Ook in Algerije en op de rots van Gibraltar leeft de Berberaap. En dus op dit specifieke plekje langs de weg N13, in het apenbos bij Azrou in Marokko. Genoeg kansen dus om deze bedreigde apensoort een keer in het wild te spotten.
Informatie over de Berberaap
Typisch aan de berberaap is dat ze geen zichtbare staart hebben. Veel andere apensoorten hebben juist een lange staart, maar de staart van de berberaap zit veilig verborgen in de vacht. De reden voor deze korte, haast onzichtbare staart, is het feit dat het in de bergen en riffen in Marokko flink kan vriezen. De staart zou er dan afvriezen, vandaar dat deze aap zo geëvolueerd is dat dit niet kan gebeuren. De vacht van de berberaap is gelig, lichtbruin of zelfs soms grijsbruin, waarbij de borst en de buik een stuk lichter zijn. Het gezicht is roze. Ze leven in groepen en de vrouwtjes zijn vruchtbaar in november en december. Een klein half jaar later worden de jongen geboren. In juni, juli en augustus heb je dus de meeste kans om jonkies te treffen! Voor nog meer informatie over de berberaap verwijs ik naar deze website.