Fotogeniek SzentendreFotogeniek Szentendre in Hongarije is een stadje op ongeveer 20 km ten noorden van Boedapest. Het ligt op de rechteroever van de Donau. Je spreekt het uit als Saint-André. Het plaatsje heeft zo’n 25.000 inwoners en is erg in trek bij toeristen vanwege het pittoreske karakter. Smalle geplaveide straatjes met schattige huisjes, galerietjes en leuke winkels. Overdag is het er druk, maar tegen de avond vertrekken de dagjesmensen en keert de rust terug in dit romantische stadje. Tijd om het te gaan verkennen!

Lees ook: De mooiste plekjes in Boedapest

Fotogeniek Szentendre

Waarom ik het fotogeniek Szentendre noem is vanwege de kleurrijke huisjes, smalle straatjes met vaak bovenin leuke objecten. Zo is er een straatje met pollepels die ophangen, een regenboogstraatje met paraplu’s en een plein met lampenkappen. De gevels van de huizen zijn vol kleur en bloeiende bloemen. Hier en daar had ik het idee in Parijs rond te lopen, want de vele galerietjes maken dit kunststadje af. Het is een feestje om hier rond te lopen. Je raakt niet uitgekeken en zult vele foto’s willen maken van alle mooie plekken die je tegenkomt in Szentendre.

regenboogstraatje szentendre

Geschiedenis over Szentendre

Rondom Szentendre zie je wijngaarden en een amfitheater. Vroeger lag hier de grens van het Romeinse rijk. In de 16e eeuw waren de Turken hier gevestigd, zij werden in de 17e eeuw pas weer verdreven door Serviërs en Kroaten. Zij bouwde kerken, veelal in Barokstijl. Eerst van hout, later van steen. In de 18e eeuw was er een bloeiende wijnhandel, waardoor Szentendre rijk werd en er prachtige huizen verschenen. Een overstroming van de Donau en een besmetting met de druifluis maakte een einde aan deze gouden periode. Rond de 19e eeuw kwam er een herkansing door de aanleg van een spoor en de stoomboot. Aalbessen en noten werden aangevoerd, Szentendre werd in die tijd de boomgaard van Boedapest genoemd. In 1928 werd de cirkel van schilders opgericht. Veel kunstenaars vestigden zich toen in dit dorpje. Na de oorlog werden er ook musea opgericht en kwam er meer en meer toerisme op gang.

Terras szentendre

galerie szentendre

Hoe kom je in Szentendre?

Er zijn maarliefst 4 manieren om in Szentendre te komen vanuit Boedapest. Je kunt met de auto, de trein, de bus of de boot. Welke manier voor jou het beste past moet je natuurlijk zelf weten.

 • Auto: 30 minuten via de N11
 • Trein: HEV trein, elke 20-30 minuten vanuit Boedapest, de laatste gaat rond 23.00 uur terug. De rit duurt ongeveer 40 minuten
 • Bus: vanaf Ujpest-Varoskapu vertrekt elke half uur een bus  en de rit duurt 25 minuten
 • Boot: MAHART PassNave vaart tussen april en september op zaterdag om 10.30 uur vanaf het Vigado tér in Pest. Je moet dan rond 17.00 uur terug. Het is ongeveer 1-1,5 uur varen. Check altijd even de meest recente tijden, want dat kan nog wel eens veranderen.

Straatje pollepels Szentendre

kleurrijk pleintje szentendre

Bezienswaardigheden in Szentendre

Er zijn, naast de leuke straatjes door het hele plaatsje heen, verschillende bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Ik zet deze meestal even in Google Maps en stippel zelf een wandeling uit die langs alle plekken komt.

 • Fo Tér is het centrale plein van Szentendre. In 1763 werd een kruis opgericht om god te bedanken voor het behoeden van de stad voor de Pestepidemie. Vlak voor het kruis staat een waterpomp waarvoor je op een snikhete dag in de rij moet staan om een beetje water te bemachtigen. Rondom het plein staan prachtige barokke woningen.
 • Templom Tér is een ander pleintje met uitzicht en een katholieke kerk. Er is ook een toren uit de 13e eeuw.
 • Het marsepein museum is een populair museum waar je alleen al in de etalage de meest fantastische creaties van marsepein kunt zien. Als je naar binnen gaat kijk je helemaal je ogen uit. Er is zelfs een bouwwerk van het parlementsgebouw uit Boedapest, bizar gewoon hoe dat gemaakt is! Lady Di en Michale Jackson staan er ook, van marsepein. Als je de tijd hebt kun je ook workshops volgen.
 • De klokkentoren in de Alkomany Utca wordt ook wel de kathedraal van Belgrado genoemd. Hij is van Servische oorsprong.
 • De Boulevard Duna Korzo langs de rivier Szentendre Dunaag is heerlijk om rond te struinen of even op een bankje plaats te nemen en te genieten van de ondergaande zon.  Er zitten ook enkele leuke restaurantjes.
 • De Japanse tuin is zeker in de herfst en de zomer de moeite waard om doorheen te lopen. Mooi aangelegd en vol kleur.
 • Skanzen is het openluchtmuseum, net iets buiten het centrum. Het is het grootste etnografische openluchtmuseum van heel Hongarije en is maarliefst 60 hectare groot. Het geeft een mooi overzicht van de verschillende culturen van Hongarije en hoe zij woonden en leefden. Let op, want in de wintermaanden zijn ze gesloten.

Fo Ter Szentendre

Marsepein museum

Leuke restaurants in Szentendre

Voor de inwendige mens zijn er werkelijk tientallen leuke plekjes om neer te strijken op een terrasje. Ik kreeg er keuzestress van, het ene restaurantjes zag er nog leuker uit dan het andere . Ga in ieder geval een ijsje eten bij Lavendula, met smaken als kaneel-pruim, aardbei-munt, Tokaj wijn, citroen-basilicum, geitenkaas met blauwe bessen. Andere tips:

Levendula szentendre

Overnachten in Szentendre

Het hangt er natuurlijk vanaf of je vanuit Boedapest komt en daar overnacht of liever in Szentendre zelf slaapt. Wij zaten zelf in een ontzettend schattig boshuisje op een half uurtje rijden van Szentendre in Nagymaros: Erdoszele Vendehgaz a Dunakanyarban. Wij sliepen in Boedapest een nachtje low budget in het A&O Budapest City en een nachtje in een superleuk appartement in het centrum: Fashion Street Apartments. Voor Szentendre tip ik Hotel Mathias Rex of Horvath Fogado Panzio.

szentendre by night

boulevard szentendre

Hongarije bezoeken?

 • Vliegen kan op Boedapest zelf met bijvoorbeeld met KLM vanaf Amsterdam of vanaf Eindhoven met Wizz Air. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon zelf vanuit Nederland rijden en een rondreis door Hongarije maken.
 • Vanaf het vliegveld kun je een shuttle bus naar het centrum van de stad nemen. Een huurauto is handig als je nog meer in de omgeving wil zien.
 • Er zijn enorm veel leuke plekjes om te overnachten. Ik boek eigenlijk altijd via Booking.com.
 • Als je de reisgids van Time to Momo Boedapest meeneemt, vind je zeker alle leuke plekjes!

toren szentendre

uitzicht rivier szentendre

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in